558 Kč
bez DPH 15%: 498 Kč
- Dostupnost:
- Na skladě
- Certifikace:
- EG-BIO
- Země původu:
- Itálie
Popis
(Foto pouze ilustrační)
Cibule plochá žlutá
Cibule je právem zvána ''Královnou zeleniny'' nebo také ''Zlatou královnou'' její štiplavá chuť je základem nejedné světové kuchyně včetně té naší. Máme ji k dispozici po celý rok a můžeme si ji sami v chladu a temnu skladovat.
Cibule (Allium cepa)
Cibule je známa již více než 5000 let a první zmínky o ní jsou především v souvislosti s jejími léčivými účinky. Svůj původ má pravděpodobně ve Střední Asii, kde rostla divoce jako planá rostlina. Dnes se cibule pěstuje v mnoha různých odrůdách, které se navzájem liší velikostí, chutí, tvarem i barvou. Existují žluté, bílé, červené a kromě klasické kuchyňské známe například ještě šalotku, zimní nebo perlovku. Cibule se užívá jako zelenina, koření i jako lék a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek - vitamín C a E, vitamíny skupiny B, karoten, vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor, zinek, měď, sodík, síru a jód. Stejně jako česnek obsahuje allicin, látku, která má antibiotické účinky a vhodná je tak jako podpůrný prostředek při léčbě nachlazení a horních cest dýchacích. Pro tyto účely můžeme z cibule vyrobit sirup nebo čaj. Cibule má též protizánětlivé účinky, posiluje imunitní a kardiovaskulární systém, podporuje zažívání, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu krevního cukru a cholesterolu v krvi. Má též protirakovinné účinky a je známá jako přírodní afrodisiakum. Účinně působí jako lék při bodnutí hmyzem - na postižené místo přiložíme plátek čerstvé cibule, která otok, zarudnutí a nepříjemné svědění omezí.
Použití:
Cibuli je nejlepší konzumovat čerstvou v různých salátech nebo třeba jako ozdobu na obložený chléb či přílohu k uzeninám. Můžeme jí však také vařit v polévkách a omáčkách, dusit nebo nakládat. Smažená cibule je vhodná jako základ gulášů a různých zeleninových pokrmů nebo samotná jako dochucovací prostředek například k luštěninám.
Při loupání a krájení se uvolňuje slzotvorná látka, jejímuž působení se dá předejít například máčením cibule pod vodou, použití co nejostřejšího nože nebo nošením ochranných brýlí
či kontaktních čoček.
Skladování:
Cibuli skladujeme na chladném a suchém místě ideálně při teplotě 0 – 2°C. Při vyšších teplotách ztrácí svou šťavnatost.